Förändring är en tanke bort

Kategori: Allmänt | 0

Igen har jag slagits av hur otroligt viktigt det är att våga tala med varandra. Att våga öppna sig och visa, så här tänker jag. Så här känner jag, och vara öppen i en dialog.

Det känns stort inom mig idag efter ett viktigt samtal jag hade igår med ett par. Vi har mötts några gånger och benat i, vad är det som gör, att det är så nära att en av partnerna övervägt …nej, skall det vara så här, så lever jag hellre själv.

Det har absolut gått framåt, och steg för steg så har känslan förändrats. Nu är de två som letar efter förändringspotentialen. Dock samtalet började med så mycket erkänsla från honom och hon var liksom inte med. Jag såg att orden landade inte. Jo visst var det bra att han upplevde att det gått framåt, men… och där var en stor mur som orden och erkänslan studsade emot.

Hon såg absolut inte nöjd ut och det förvirrade mig. Varför tog hon inte emot. när det gått så mycket framåt? Jag måste förstå, vad är det för något, som ligger i vägen hos henne. Jo, det finns ju ingen framtid. Hm? Det är ju just lusten, som börjat komma tillbaka. Lusten att vilja skapa en framtid. Ord för ord så benar vi oss igenom… fokus hos henne var rädslan att förlora honom. Och bara i tanken och orden… jo, nu är allt som det ska, nu är det vi igen 100%, först då skulle hon kunna slappna av och vara nöjd. När jag väl förstod, det är där hon har sitt fokus, då kunde jag börja prata om… det vi sätter fokus på får vi mer utav. Så i princip gick hon igenom sin separation och skilsmässa många gånger om dagen. Och hur skulle det bli om hon istället unnade sig att sätta fokus på… tänk om det är möjligt att rätta till detta? Tänk om det kommer att gå bra. Tänk om jag skulle välja att ha tillit till att vi sitter här båda två för att vi vill att det skall vara möjligt.

Så en tanke bort, ett nytt fokus, och ett leende sprider sig över hennes ansikte och tårarna rinner utefter kinderna. Att ha tillit, när något är på rätt köl.

I dessa samtal känns det verkligen så roligt att vara jag, att vara psykolog och samtalspartner och ha all min både kunskap och erfarenhet.