Att våga… fatta beslut och riskera att bli lurad

Kategori: Uncategorized | 0

Livet knackar på. Möjligheter ställs framför mig. Eller vad är det? Är det möjligheter? Tänk om jag blir lurad?

Frågar jag runt så får jag de mest märkliga svar. Jag förstår lite i sänder, att så många människor verkligen nöjer sig med åsikter i största allmännhet kring fenomen, som kan vara stora möjligheter för oss. Som inte har någon större erfarenhet eller kunskap kring det de tänker och tycker om, men likväl har en stark åsikt och unnar sig inte att undersöka djupare. Så märkligt det är.

Så att tro på det som sägs, att lägga vikt vid det som sägs, det är lurigt och kan infilteras av så mycket.

Önsketänkande är ett fenomen. Människor säger så mycket, och uttrycket `mycket prat och liten verkstad` kommer ur många människors erfarenheter. Det är så lätt att önskedrömma, att göra utfästelser, som sen i den krassa verkligheten, där allt skall rymmas, liksom försvinner bort. Så blev det inget av det. Så att sortera i mötet med andra – är detta en önskedröm personen ifråga presenterar? Eller är det en utfästelse, som går att lita på? Känner den personen sig själv tillräckligt mycket och sina omständigheter, för att kunna göra en utfästelse, som blir trovärdig? En sortering, som är viktig att göra. Många par som jag suttit med har kört i diket just här. Man ville så väl. Trodde nästintill på sig själv, och så blev det inte så i alla fall. För i drömmen fanns inte alla aspekter med, som måste tas hänsyn till. Istället står man där med en massa raserade drömmar och besvikelser som också skall sorteras och förstås.

Sen det där andra risktagandet som jag tänker på – att helt enkelt aktivt bli lurad… är det sant, det som sägs, eller är det något som sägs, för att dupera? För att få en att tro, och härigenom kunna få ut någon fördel från dig. En manipulation för att lura av en något. Detta fenomen är utmanande. Någon vill ha något från en, en förmån, pengar, tillgång till någon social miljö, till synes kärlek och kanske är det något annat, när det kommer till kritan. Sol och vårad är ett begrepp för just det.

Det vill vi nog helst inte skall vara möjligt. Vi vill så gärna tro och tro att vi kan sortera i de här begreppen.

Jag såg ett klipp på You tube med Derren Brown – en illusionist från England. Vilken underbar illustration av, hur lättlurade vi är vi människor. De personer, som behärskar fenomenet, och vet vad de söker respektive hur agera, kan formligen lura av oss allt, utan att vi egentligen förstår, vad som händer. Jag blev så tagen av klippen jag såg, att jag kände… detta borde ingå i allmänbildningen. Denna exponering vill jag verkligen ge mina söner, vars uppfostran jag har haft med att göra. Att få med den här dimensionen i vår gemensamma begreppsvärld. Vilken hit. Sagt och gjort – det blev en underbar resa till Edingburgh, som en konsekvens och en upplevelse av Derren Browns show Miracles. Fenomenet är starkt Ta en titt skriver jag..

Och mitt i detta så måste vi sortera. Försöka efter bästa förmåga bilda oss en uppfattning om i vilken riktning vi skall gå. Att våga ha tillit till erfarenheterna vi gjort. Att välja våra rådgivare noga. Gärna lyssna på vad människor tänker och tycker, men inte låta vem som helst vägleda oss. Till slut står vi där alldeles själva i våra beslut. Att inte våga ta chanser, fatta beslut och försöka föra tillvaron framåt är en säker väg för att just inget skall hända.